Kapela Dolls in the Factory ohlašuje novou desku chytlavým songem o rasové rovnoprávnosti

Kapela Dolls in the Factory ohlašuje novou desku chytlavým songem o rasové rovnoprávnosti

Populární frýdecko-místecká kapela Dolls in the Factory, se kterou kdysi začínal jako zpěvák Mirai Navrátil, se hlásí o slovo první ochutnávkou z připravovaného alba. Chytlavá skladba s příznačným názvem Every colour matters pojednává o rasové rovnoprávnosti. Song překvapuje svým popovým zvukem s až téměř tanečním vibem.

Kapela se totiž doposud vyznačovala spíše neotřelým mixem kytarových a syntetickými zvuků, který naplno vyniká především při jejich živelných a energických vystoupeních. Singl doprovází videoklip od renomovaného režiséra Ondřeje Kudyna, jenž má na svém kontě spolupráci s umělci jako jsou třeba Lenny, Marpo, Mirai či Poetika. 

Skladba Every colour matters vznikala více než dva roky. „Základní melodii a také myšlenku songu přinesl zpěvák Vojta už před dvěma lety. Za tu dobu prošla píseň vícero modifikacemi, jak textovými, tak zvukovými, až se ustálila do současné podoby. Nemalou zásluhu na finálním výsledku má producent Šimon Bílý, známý především jako bubeník kapely Mirai, a v neposlední řadě taky sound engineer Honza Balcárek z kapely Light & Love. O předprodukci a značnou část textu jsem se postaral já,“ říká Martin Velička, baskytarista, textař a skladatel kapely Dolls in the factory. 

files/Fotky ke článkům/Dools in the factory/IMG_5847.jpeg

Dolls in the Factory, foto: Vojtěch Mervart

Písnička má navzdory veselému tanečnímu letnímu vibe silné poselství. „Jednou z hlavních myšlenek textu je diverzita neboli rozmanitost či různorodost, respekt k jedinečnosti každého z nás. Všichni disponujeme unikátními dovednostmi a schopnostmi bez ohledu na věk, pohlaví, místo narození či barvu pleti. Chtěli jsme se tohoto tématu dotknout a upozornit na něj, přijde nám totiž dost důležité… Zároveň jsme ale nechtěli moralizovat nebo někoho k něčemu nabádat, tak jsme zvolili popovou, téměř až veselou formu, jak songu, tak i videoklipu,“ dodává Velička. 

Vizuální ztvárnění písně má na svědomí renomovaný režisér videoklipů Ondřej Kudyn, který spolupracoval s kapelami a interprety jako jsou Lenny, Marpo, Mirai, Poetika a další. „Cílem bylo uchopení myšlenky, že každý člověk tady má své místo. V klipu se objevují tři skupinky lidí, které proti sobě tančí a cítí mezi sebou jistou rivalitu, ale ve finále zjistí, že je lepší se spojit a spolupracovat a začnou tančit všichni pospolu. Základní poselství je, že hudba a tanec pojí lidi napříč celým světem,“ říká režisér Ondřej Kudyn.

Témata

Eduard Rovenský

Eduard Rovenský

Redaktor

Muzikant, frontman kapely Highland a spoluzakladatel portálu PROMUZIKU.