Mocná magie a žádná chemie: Monster Meeting 2024

Mocná magie a žádná chemie: Monster Meeting 2024

Dymytry a Traktor, to jsou „dva silný stroje,“ které na české scéně vystupují již něco málo přes dvacet let. Před lety vytvořily tyto rockové kapely společný koncertní projekt zvaný Monster Meeting. Letošní ročník byl zahájen v květnu v Plzni a několik zastávek turné již proběhlo. Nyní tato monstrózní show zavítala na olomouckou Korunní pevnůstku.

Program byl nabitý, na pódiu se během odpoledne a večera vystřídaly celkem čtyři kapely. Kromě hlavních hvězd vystoupili i speciální hosté.

Nedočkavým fanouškům stačilo po otevření bran areálu pouhých pár vteřin k tomu, aby si každý našel své místo a mohl si tento hudební zážitek vychutnat naplno. Vůně dobrého jídla, několik stánků s nápoji, možnost zakoupit si předměty s motivy kapel, a především davy veselých posluchačů, to vše připomínalo téměř festivalovou atmosféru.

V roli prvního účinkujícího, a tedy i prvního speciálního hosta, se představila legendární skupina Arakain, od roku 2005 v čele se zpěvákem Honzou Toužimským. Arakain obohatili českou hudební scénu o svou jedinečnou metalovou tvorbu a výrazné texty, které si oblíbily generace příznivců tohoto žánru. Kapela často koncertuje i se zpěvačkou Lucií Bílou.

V rámci Monster Meetingu zazněly písně jako například Gilotina, Dnes ještě ne či Princess. Fanoušci však ani po odehraném setu neměli dost a z plných plic křičeli „Ještě jednu!“ Arakain tedy ještě nejen jednu skladbu přidali a rozloučili se s jejich Apage Satanas.

files/Monster Meeting/.big/IMG_20240720_164319.jpg

Arakain na Monster Meetingu

Následovala krátká pauza, technici provedli rychlou přestavbu, aby bylo vše připraveno pro druhého hosta, kterým nebyl nikdo jiný, než kapela Alkehol.

files/Monster Meeting/.big/IMG_20240720_182246.jpg

Alkehol na Monster Meetingu

Chytlavými texty, většinou s hospodskou tématikou, Alkehol baví své fanoušky již mnohá léta. Jedním ze zakladatelů této skupiny je Ota Hereš, který je zde i v současnosti zpěvákem a kytaristou.

Do playlistu na tento velkolepý večer Alkehol zařadili mimo jiné své kousky jako Hospodo nalejvej nebo Rockeři.

O tom, jak to vše začalo, zazpívali v písni Na Slamníku a nakonec zazněly i snad všemi známé Buráky.

Pódium bylo poté zahaleno plachtou s nápisem Monster Meeting, napětí se stupňovalo, fanoušci věděli, že brzy započne ta část večera, na kterou všichni čekali. Jakmile utichla hudba znějící z reproduktorů, plachta spadla a na scéně Dymytry i Traktor společně zahájili velkolepou tříhodinovou show písní Monstermeeting.

Po odchodu Jana Macků alias Prothea z Dymytry se zpěvákem stal Václav Noid Bárta. Právě v tomto je letošní Monster Meeting pro tuto formaci premiérou. Dymytry předvedli působivé vystoupení, a to je známkou toho, že nové spojení zřejmě funguje velmi dobře. Zpívalo se, tleskalo i skákalo. My ještě nechcem jít, Chernobyl, Klub rváčů, S nadějí a mnohé další kousky zněly Olomoucí. Václav Noid Bárta také usedl za piano a spolu s kytaristou Jiřím Urbanem zahráli skladbu Žít svůj sen, publikum sborově zpívalo.

files/Monster Meeting/.big/IMG_20240720_200750-1.jpg

Dymytry se zpěvákem Václavem Noidem Bártou

Koncert uplynul rychle a Dymytry na pódiu vystřídali Traktor. Také oni odehráli nezapomenutelný koncert. V „kotli“ byli i ti nejmenší účastníci, kteří nazpaměť znali většinu jejich textů. Nechyběly novinky ani starší skladby. Každý si tedy přišel na své, ať už se těšil třeba na pomalejší Amygdalu a Láskožrouty či rychlejší Defenestraci nebo Neber si rockera.

files/Monster Meeting/.big/IMG_20240720_203332-1.jpg

Traktor, „bratři“ kapely Dymytry na Monster Meetingu

Na závěr se k Traktoru opět přidali i Dymytry a společně zazpívali poslední čtyři hity. Na nejnovějším Máme svoji tvář a také na Spolu se cítíme žíví se podílely obě skupiny, v podání obou interpretů však zazněla i Strážná věž v původním znění od Dymytry a známé Letokruhy od Traktoru. Než přišel opravdový konec, kapely se ještě několikrát uklonily a pak zmizely v zákulisí.

Monster meeting ještě ani zdaleka nekončí, zbývá ještě několik měst, nejbližším z nich Rožnov pod Radhoštěm.

Témata

Přečtěte si také