Poslední pomoc poskytuje nová alt-rocková kapela na albu Mindless Fantasies

Poslední pomoc poskytuje nová alt-rocková kapela na albu Mindless Fantasies

Dne 19.4. představila své debutové album skupina The Last help. Nese název Mindless fantasies a představuje přechod kapely k rozsáhlejším hudebním formátům. Jedná se o konceptové album, které reflektuje postupný rozklad lidské psychiky a zabývá se otázkou kam až člověk dokáže zajít pro dosažení svého cíle. Autorem všech 10 kompozic a textů je frontman skupiny Chris Rodess, který do alba propsal svou vášeň pro rozličné hudební žánry; od rocku přes jazz po symfonickou skladbu. 

Vydání předcházely tři singly, které společně s videoklipy skupina The Last help zveřejnila v posledních měsících. Poněkud bizarní lyriku anglických textů doplňuje instrumentální složka, která je z velké části inspirovaná alternativním rockem 90. let. „Dělal jsem na Mindless fantasies prakticky sám od svých patnácti. Začínal jsem v době, kdy jsem ani neměl kapelu a za ty dva roky práce jsem si stihl uvědomit spoustu věcí. Jednak jakou hudbu bych chtěl tvořit a především že sám na všechno nestačím,” říká frontman skupiny Chris Rodess „v současnosti působíme jako čtyřčlenné hudební těleso v obsazení Jan Prouza (baskytara) Michal Paluchník (bicí souprava) a Jakub Hanuš (housle, druhá kytara).” 

The Last help - In the shadows

Vizuální stránku alba zajistila mladá nadějná výtvarnice a tanečnice Anna Medková. Postarala se o osobité ztvárnění všech témat alba a jejich vhodné promítnutí do výsledné obálky. Na albu se také objevuje několik hostů. Píseň Jenny’s whisper například nazpívala pražská písničkářka Františka. Inspiraci v různých hudebních žánrech můžeme naleznout napříč celým albem. „Nechceme moc škatulkovat. Obdivuju všechny hudební styly a přímočaré rockové kompozice jsem se snažil zpestřit prvky jiných proudů. Určitě je to směr, kterým bychom se chtěli ubírat i nadále.” Nejvíce je tento přístup znatelný na poslední skladbě Symphony of broken strings. Ta celé album uzavírá. Lehce atypické je na ní zejména užití akustických kytar, které tvoří kontrast se samotným orchestrem.

 

O budoucnosti projektu má skupina The Last help jasno. „Máme letos v plánu ještě nahrát ve studiu nový singl a natočit k němu videoklip. Velkou roli by na něm měly hrát housle. Mimo to plánujeme vystoupit na několika festivalech a připravujeme i samostatné klubové koncerty,” tvrdí Rodess.

Témata

Lukáš Zima

Lukáš Zima

Fotograf a redaktor

Hlavní fotograf a redaktor PROMUZIKU.cz zaměřující se převážně na dokumentování koncertů a backstage. 

Přečtěte si také

  • Hip-hopová senzace Travis Scott míří poprvé do České Republiky
    Hip-hopová senzace Travis Scott míří poprvé do České Republiky
    Po vyprodaném severoamerickém turné UTOPIA - Circus Maximus Tour 2023 a rekordním albu UTOPIA, které trhá rekordy, bude turné Travise Scotta UTOPIA - Circus Maximus Tour pokračovat letos v létě 12 koncerty v arénách a na stadionech, včetně jeho prvního vystoupení v České republice.
  • Z australského předměstí do Prahy: Two Another nás znovu roztančí
    Z australského předměstí do Prahy: Two Another nás znovu roztančí
    Svůdný styl na hraně popu a soulu – to je australské duo Two Another. Angus a Eliot se seznámili na studijním pobytu a díky společné lásce k produkci a elegantní francouzské hudbě hned věděli, že patří k sobě. „Díky silnému přátelství dokážeme překonat všechny překážky,“ shodují se Two Another. Do Prahy přivezou chystanou koncepční desku SUBURBIA.
  • Uvnitř mrtvá, ale stále vtipná: komediální královna Bianca Del Rio vystoupí poprvé v Praze
    Uvnitř mrtvá, ale stále vtipná: komediální královna Bianca Del Rio vystoupí poprvé v Praze
    Vítězka šesté řady RuPaul’s Drag Race a komediální královna Bianca Del Rio na podzim vyrazí na svou dosud největší tour a zavítá vůbec poprvé do Prahy. „Vylezu ze své hrobky a znovu zazářím na podiích, jenom abych všem připomněla, že jsem uvnitř stále mrtvá. Pokud miluješ neuctivý humor, blyštivé kostýmy a jen tak něco tě neurazí… tak tahle show bude přesně pro tebe.“