Protheus a Komunál spojili své síly a vyrazili na turné!

Protheus a Komunál spojili své síly a vyrazili na turné!

Není žádným tajemstvím, že Protheus a skupina Komunál jsou dobrými přáteli. Ve vzájemné spolupráci vydali několik písní a nyní vyrazili na společné turné, jehož další zastávkou byla Olomouc.

Protheus, vlastním jménem Jan Macků, po rozchodu se známou metalovou skupinou Dymytry úspěšně pokračuje ve své vlastní hudební dráze se svou kapelou. Jedním ze členů formace Protheus je kytarista Filip Litera, který působí i v Komunálu. Právě to je možná také důvodem, proč tito dva interpreti uspořádali společnou koncertní šňůru po celé České republice.

Po páté hodině večerní postupně přicházeli první fanoušci, jejichž pozornost před vstupem do koncertního sálu upoutala rozsáhlá nabídka předmětů s motivy obou kapel. Plakáty a cokoliv dalšího si každý mohl nechat podepsat během autogramiády.

files/bands/Protheus, Komunál/IMG_20240426_191246_edit_348130634457813.jpg

Protheus v Olomouci

Rozsvícení světel reflektorů a úvodní intro publiku napovědělo, že první se pódia ujme Protheus, který své fanoušky nejen rozezpíval, ale i roztleskal, rozskákal a pobavil.

Olomouckým S-klubem se na úvod neslo, že Proth je zpět. Zaznělo několik písni z nejnovějšího alba Nepřestávej snít, které vyšlo v prosinci minulého roku. Pomalejší kousky jako Pro tvoji vůni a skladba nesoucí stejný název jako celé album vytvořily až romantickou atmosféru.

Především pánové v publiku jistě ocenili něco tvrdšího jako Bude nás slyšet či Řekni mi proč.

Atmosféra jako na širém moři vypukla, když začal znít Wellerman v Protheově podání. Na scénu poté přišli i někteří členové z Komunálu, kytary se proměnily v pádla a loď jménem Strejda Proth vyplula. 

Když se koncert uchýlil ke konci, kapela slíbila, že se ještě neloučí. Se svojí show brzy poté vystoupili Komunál.

V repertoáru Komunálu se objevuje mnoho písní ze života. Když lidé poslouchají hudbu, někdy o jejím textu nepřemýšlí nijak zvlášť do hloubky. Zpěvák Luboš Suchánek pár písní detailněji uvedl.

Některé pojednávají o sebevraždě nebo domácím násilí jako Volnej pád a Špinavý ráno, jiné o šťastné lásce, například Dva přístavy.

Komunál na závěr na scénu pozvali i celou kapelu Protheus a zahráli společně celkem tři skladby.

První z nich Zapalte nás od Komunálu, druhou společnou, konkrétně Múzy a nakonec Jsme pořád tady od Prothea.

Mnozí jistě obdivovali sehranost obou bubeníků, jejich současné hraní znělo opravdu skvěle.

files/bands/Protheus, Komunál/.big/IMG_20240426_191522.jpg

Protheus a Komunál na pódiu vystoupili i společně

Bohužel vše jednou musí skončit a jinak tomu nebylo ani tento večer. Nejen fanoušci, ale i členové kapel by určitě neradi zapomněli na vydařenou akci. Bylo tedy nutné ji zvěčnit fotografií a aby nikdo nezapomněl, odkud fotka je, nechyběla na ní ani dopravní značka s nápisem Olomouc.

files/bands/Protheus, Komunál/.big/IMG_20240426_191559.jpg

Společné turné kapel Komunál a Protheus

Celé turné obsahovalo obdivuhodných 28 zastávek během pouhých dvou měsíců, nyní už jich zbývá jen pět. Vyvrcholení proběhne v pražském Foru Karlín a rozhodně je na co se těšit.

Témata