Chceme se vrátit ke kořenům, říká Kuba Ryba

Chceme se vrátit ke kořenům, říká Kuba Ryba

Je 6. srpna a právě dnes slaví své 39. narozeniny jedna z ikon české rockové scény - Kuba Ryba. Frontman kapely Rybičky 48, který celé léto brázdí po festivalech a s kapelou plánují návrat zpátky na klubovou scénu. Jak se za ty roky změnil jeho pohled na hudební tvorbu?

Kuba Ryba

Kuba Ryba (Rybičky 48). Foto Lukáš Zima.

ER: Ahoj Kubo, začnu hned otázkou, která se nabízí, co děláš pro muziku?

KUBA: Ahoj. Upřímně, nevím jestli dělám něco pro muziku a jestli je potřeba něco pro muziku dělat. Podle mě, je spíš potřeba dělat muziku, než dělat něco pro ni. Muzika, jako taková, je neživej abstraktní pojem. Takže ze svýho pohledu nedělám pro muziku nic, jen dělám muziku. A to pro sebe, pro fanoušky a pro ten pocit tvorby, kterej mě na tom baví asi nejvíc.

ER: V rámci promuziku.cz startujeme úplně novou značku na trhu. Když se ohlédneš zpět, jak těžké byly pro Tebe ty hudební začátky?

KUBA: Myslím, že úplně stejný, jako pro většinu kapel. Když tě to chytne jako mladýho, tak tomu dáváš všechno, baví tě to takovým syrovým způsobem, seš věčně nadšenej z každýho malýho posunu a je to samozřejmě těžký, protože to na začátku nikoho nezajímá a nikdo, kromě kapely, tomu nevěří. Takže to bylo tvrdý a těžký. Ale zase to byla hromada srandy a úžasný zážitky. To jsou takový příběhy, který už pak v dalších letech nemáš šanci zažít.

Foto Jarda Noska.

Rybičky 48, Foto Lukáš Zima.

ER: Co Rybičky48 chystají v budoucích dnech, týdnech, měsících, nebo něco, o čem lidé zatím moc neví?

KUBA: Teď jsme ohlásili, že na podzim pojedeme Oldschool tour. Je to klubový a kulturákový turné po více, jak pěti letech. V poslední době jsme jeli hlavně velký festivaly, halový tour, O2 arénu a zkrátka všechno ve velkým. Chtěli jsme se trochu vrátit ke kořenům. Tam, kde jsme jako kapela vyrůstali. Proto jsme vybrali deset měst a pojedeme turné po našich nejoblíbenějších větších klubech a kulturácích. Dost intenzivně makám na novejch songách a s dost jiným přístupem, než dřív. Nová deska vyjde za 2, 3 nebo 4 roky. Nespěcháme na to nijak. Posledních 10 let jsme sypali jeden song za druhým a teď se spíš chceme věnovat kvalitě, než kvantitě. Nová deska bude určitě tvrdší, víc rocková.

files/bands/Kuba Ryba/361577466_827906495364860_4110742963680094487_n-2.png

Oldschool tour 2023

ER: Jak vnímáš tu propast mezi Prahou a zbytkem republiky (hlavně, co se hudebního mediálního prostoru týče)?

KUBA: Já osobně tam nevnímám velkej rozdíl. Jasně, Praha je velká, je to hlavní město, tak je tam víc lidí a logicky víc klubů a kapel. Nemyslím si ale, že by to byla pro začínající kapelu nějaká výhoda. Možná naopak. Vždyť kolik fakt známejch a úspěšnejch kapel je původně z Prahy? Určitě ne víc, než z jinejch měst.

ER: Co dělá muzika pro Tebe?

KUBA: Muzika mi dává radost, svobodu v tom, jak můžu žít, úžasný možnosti potkat se se zajímavejma lidma a královsky mě živí. A víc od ní nepotřebuju.

files/bands/Kuba Ryba/.big/67952011_10157510628178112_5749393005115080704_n.jpg

Kuba Ryba , Foto Jarda Noska

ER: Za celou redakci Ti přeju jen to nejlepší, spoustu jedinečnejch koncertů, štěstí a ať si každej den můžeš říci, že "ještě nejseš starej".

Témata

Eduard Rovenský

Eduard Rovenský

Redaktor

Muzikant, frontman kapely Highland a spoluzakladatel portálu PROMUZIKU.