BANDABAND: Stálice ostravské hudební scény

BANDABAND: Stálice ostravské hudební scény

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar nominovali v posledním ročníku v kategorii Album roku album kapely Bandaband - Žádná múza. Natočeno bylo v loňském roce ve Studiu V ve Zlíně ve spolupráci s Petrem Vavříkem (Buty) a Marcelem Gabrielem (Mňága a Žďorp) a objevuje se na něm klasické blues, funky, samba, bigbít, lehce folková balada i jazz. Z desky na vás na první dobu dýchne pohoda.

Kapela vloni oslavila 25 let své existence a každý jejich koncert je výjimečným zážitkem. Frontman kapely Martin Rek odpovídal na moje otázky.

Bandaband

Jak vnímáš nominaci na Cenu Jantar?

Tak člověku vždycky udělá radost, když někdo jeho dílko ocení. Mimoto ostatní nominovaní se muzikou živí, my si jen občas brnknem pro radost!

Jak vás hudebně představit?

Těžko se to definuje, ale ve světě to vyřešili: když na to není škatulka, říká se tomu crossover. Ale asi je důležité říct, že hrajeme svoje, české písničky. Příhody či nálady, které přináší život. A protože každý člen kapely má jiné hudební kořeny, nějak se nám ty styly a žánry promíchaly. Vždy jsme byli trošku nezařaditelní, a tak to zůstalo.

Album jste natočili po osmi letech. Jak se mění podoba kapely?

No, nutkání nahrát desku přicházelo už dříve. Ale vzhledem k tomu, že se všichni živíme něčím jiným, než muzikou, nějak se nemohl najít termín a pořád se to odkládalo. Nahrávání jsme si nakonec nadělili k pětadvacátému výročí kapely.

A co se týče změn v kapele, za těch 25 let se toho změnilo hodně. Ze zakládajících členů jsem zůstal sám samotinký. Ale asi nejmarkantnější změna za posledních 15 let proběhla až po vydání alba Žádná múza. Odešel pianista Honza Kavka, kterému se narodilo třetí dítě a kromě toho má své jazzové projekty, takže už to nedával. Za něj jsme nabrali kytaristu Petra Štípala a já po dlouhé době oprášil foukací harmoniky, takže se náš zvuk trošku víc posunul k bigbítu či bluesrocku.

Předpokládám, že písničky na desku vznikaly průběžně...

Ano. Hráli jsme je i na koncertech, takže pro naše věrné posluchače není jejich nahrávka překvapením. Ve studiu už jsme toho moc nevymýšleli, šli jsme tam s jasnou představou, jak by to mělo vypadat a znít. Navíc již zmíněný Petr Vavřík skvěle fungoval jako „filtr“ a vždy nás nasměroval k verzi, která, možná měla „nějaké“ nedostatky, ale byla z ní cítit atmosféra a duše.

Album nese název Žádná múza. Kde nacházíš hudební a textovou inspiraci?

Inspirace se s přibývajícím věkem dostavuje stále střídměji. Už to nechrlím, jako kdysi. I když vlastně, když nad tím tak přemýšlím, nějaké veršíky a melodie mne napadají často, ale než je hodím na papír, zafunguje možná až přebujelá autocenzura a někdy i obyčejná skleróza. Prostě než se dostanu k tomu, abych si je zapsal, vím už prd. Ale jinak musím samozřejmě použít to staré klišé – náměty přináší sám život.

Kde si vás v nejbližší době můžeme najít?

Vzhledem k tomu, že mnohé aranže musíme díky nástrojovým změnám překopat, dali jsme si letošní léto volno od koncertů, ale už se zase konsolidujem a začínáme hrát. Nejbližší koncert je asi 17. 10. v klubu BUMBUM COMEDY Štěpána Kozuba v Ostravě.

Bandaband

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Šéfredaktor

Šéfredaktor PROMUZIKU.cz a měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.