Folkové prázdniny: Místo, kde se můžete nadechnout léta

Folkové prázdniny: Místo, kde se můžete nadechnout léta

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou jsou jedinečným osmidenním hudebním festivalem, který každý rok na přelomu července a srpna přináší multižánrový hudební výběr z domácí i světové hudební scény.

V kouzelném prostředí renesančního zámku, malebného parku a okolí řeky Oslavy se prolínají zážitky. Rodiny s dětmi a hudební nadšenci se tu setkávají při pestrém programu, který přináší hudební vystoupení, workshopy, výstavy, divadla a další aktivity. Navštívit můžete například Starou tkalcovnu, být kreativní v Hnízdě múz, diskutovat v Kolokviu, na několika místech zhlédnout výstavy… To vše v atmosféře, která je přátelská a uvolněná. Svůj program přináší i „šapitó“ v zámeckém parku, ať už hudební či ten divadelní. Pokaždé mě překvapí i nabitá odpolední open scéna.Já jsem si nenechala ujít alespoň závěrečné koncerty, program totiž sliboval generační osvěžení.

Do zámeckého parku jsem vstoupila v době, kdy se prostorem rozléhala moderní podoba lidové hudby dívčího souboru ze Slovenska. Hudebně-vokální soubor Devany se věnuje tradiční a hlasové hudbě své rodné obce Terchová ležící v centru Malé Fatry, kde lidové vícehlasé písně patří k unikátním uměleckým fenoménům. U vnímavých posluchačů sklidily dívky zasloužený potlesk. Na pódiu předvedly dokonalou instrumentální i pěveckou souhru, ukázaly krásu folkloru.

Devany

Devany Foto: Vojmír Blažek

O velký hudební zážitek se postarala zpívající hráčka na koru z Gambie Sona Jobarteh. Kora, jakožto hudební nástroj, který je velmi oblíbený v Africe, nezapře „na první pohled“ částečnou podobu s loutnou. Má však tělo vyrobeno z rozříznuté tykve pokryté kravskou kůží, dlouhý krk a 21 strun (kterým počasí v Náměšti lehce zkomplikovalo ladění). Publikum mělo možnost užít si fascinující hudební hodinu s hvězdou západoafrické hudby. Za svými zády měla skvělou kapelu, doprovodil ji i její syn. Dočetla jsem se, že pro Jobarteh není problém spolupracovat i se symfonickým orchestrem. Má můj obdiv a přiznávám, že to bylo mé první setkání s tímto hudebním nástrojem.

files/Fotky ke článkům/Hansard/.big/DSCF2569.JPG

Sona Jobarteh Foto: Vojmír Blažek

Večer uzavíral irský písničkář Glen Hansard. V době, kdy se na pódiu objevilo klavírní křídlo, mi bylo jasné, že půjde o mimořádný hudební zážitek propojený s Markétou Irglovou. O to víc mě potěšilo, že se na pódiu zazněly i housle. Poprvé jsem Hansarda zažila naživo na folkovkách v roce 2008, to už tam ovšem nebyl nováčkem, hrál tam již potřetí. Seděla jsem blízko pódia a byla jsem unesena jeho hudebním projevem a barvou hlasu. Výběr skladeb a jeho přirozený hudební projev byl i letos dokonalý. Glen Hansard otevřel svůj koncert na festivalu písní Falling Slowly a okamžitě tak vytvořil silnou emoční vlnu, která rezonovala celým večerem.

files/Fotky ke článkům/Hansard/.big/Glen Hansard00028.JPG

Glen Hansard Foto: Vojmír Blažek

files/Fotky ke článkům/Hansard/.big/Glen Hansard00034.JPG

Markéta Irglová Foto: Vojmír Blažek

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Šéfredaktor

Šéfredaktor PROMUZIKU.cz a měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.