Jasná páka na Špilberku: Návrat do minulosti s energií současnosti

Jasná páka na Špilberku: Návrat do minulosti s energií současnosti

Jasná páka zahrála v Brně na Špilberku. V osmdesátých letech se stala jedním z nejvýraznějších objevů československé hudební scény a je považována za symbol české nové vlny. Za necelé tři roky existence odehrála přibližně padesátku koncertů. V roce 2008 došlo k jednorázovému obnovení kapely, které později vyústilo v její „návrat“.

Charakteristickým znakem Jasné páky je pro mě zpěv vokalistek postavený do kontrastu s mužskými hlasy, energický projev kapely a syrový, autentický zvuk. Každopádně na Špilberku šlo o výjimečnou hudební událost a propojení společného zážitku s fanoušky, ve kterých je schovaný kus rebela. Ostatně Petr Váša pronesl v průběhu večera směrem k fantastickému publiku větu: „Začínáte být zajímavější než my.“ :-)

Jasná Páka předvedla průřez svým repertoárem, včetně zaručených hitů i novějších skladeb, které ukazují, že kapela stále drží krok. Zazněly hity jako Pal vocuď, Špinavý záda, Majolenka, Konec nočních toulek, Mladej umí bejt každej nebo Mámo, neper.

Každopádně výkony muzikantů na pódiu byly během koncertu strhující - můj obdiv má za bicími i David Koller. K dokonalému zážitku přispělo navíc i prostředí letní scény Špilberku, skvělé ozvučení kapely a výborná organizace celé akce. O emotivní závěr se postaral Petr Váša, který s hudebním nádechem připomněl fanouškům jméno zakladatele kapely Michala Ambrože.

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Šéfredaktor

Šéfredaktor PROMUZIKU.cz a měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.