Pro PIO SQUAD je to pořád zázrak, když se to v tom studiu podaří

Pro PIO SQUAD je to pořád zázrak, když se to v tom studiu podaří

Ráno po Grand openingu PROMUZIKU.cz, jsme se na snídani v hotelu International Brno sešli na rozhovor s jihlavskou crew PIO SQUAD. Jak vnímají po letech svoji tvorbu, co si pro nás chystají a jak se vůbec Eurodel dostal k Bibli?

ER: O Kontrafaktu se říká, že nikdy nevíš, co vypustí. Za mě, Vy jste třeba 10x nevypočitatelnější a to neříkám kvůli tomu, že tady u stolu sedíte se mnou. Protože, zatímco Patrik tam má fakt nějaký prvotní kalkul vždycky, u Vás, ať už je to Eurodelova deska, tak Efkova, posluchač v tom cítí tu muziku. Na albu Punk is dead, tak máte vlastně song Muzika a jeho remix, kde rapujete: "Muzika je má, je to holka má, chodím s ní jen já, i když každýmu dá...". A já to v tom cejtím, to je na tom to krásný...
Filip: Hele my to máme asi vopravdu jako úplně naši přirozenost, že prostě každá ta deska jde někam jinam, než ta předchozí.
ER: Podle toho jací jste, jak se to vyvíjí. Já Vás vždy bral hlavně jako tři: Efko, Eurodel a J.Kid. De Puta Madre jako takový to příjemný překvapení, spíš host na koncertech, takže úplně nevnímám, že zůstalo jen "torzo". Jsem hlavně rád za to, že vy dva tady pořád jste a myslím si, že, nevím jestli nový album ocení Andělé, ale asi mi to přijde teď nepodstatný...
Márty: Já myslím, že tohle už je za náma, že to neocenili.
Filip: Jasně, my jsme s Torzem už prosincoví, už jsme měli jít do toho klání teď, ale to je jedno úplně.  
ER: Ale myslím si, jak to vnímám já, jako posluchač, že nás skalních PIO fans je pořád spousta. Ve svým okolí mám třeba 20, 30 lidí, a to už, dejme tomu jsem mimo scénu, kteří se těší na každej novej song, každou novou sloku, kterou vypustíte. Album Torzo bylo možná takovým tím mezikrokem k další nominaci na cenu. Nebo už jsou to dvě alba po sobě, co se v nominaci neotočily?
 

Filip: Ne, Stromy v bouři to dokonce dostalo, kámo, má album roku. Má druhýho Anděla za album roku, to byl takovej ten přechodnej rok.

ER: Aha, v tom případě je to vždycky ob jedno. No tak další deska bude zase album roku!JJ: Ok, pojďme k Promuzice, resp. k té podstatě tohoto rozhovoru. Kluci, co děláte pro muziku?
Márty: Dejchám.
Filip: Hele, prostě, poslouchám muziku, sdílím muziku, posílám to v soukromejch zprávách, tipy na novou muziku, jako za mlada - hele slyšels tohle? Že někomu prostě objevíš úplně novou věc. Děláme s Martym muziku a to normalně prostě, mi přijde, že v poslední době čím dál víc jako na začátku, že přijdeme uplně s nulou do studia, tam to napíšeme a uděláme. Kupuju muziku, občas vinyl. Nejsem úplně sběratel, nevytvářím nějakou systematickou velkou sbírku vinylu, ale prostě kupuju muziku. Se s ní tak mazlíme furt.
ER: Promuziku je portál, kterej, já věřím, že může být nějaký game changer. Už jenom kvůli tomu, že se nazaměřujeme na žánr, chceme prostě, aby tam byla elektronická hudba, chceme, aby tam byl folklór, chceme, aby tam byla třeba vážná hudba, ale chceme i různou žánrovitost. Beru to tak, že kultura spojuje, muzika taky spojuje a je vlastně ve výsledku jedno, co za žánr děláš, ale jestli tam to "srdíčko" máš. Tak jsem se chtěl zeptat, nějaký Váš game changer v rámci hudební kariéry nebo života? Márty?
Márty: Já asi nechápu ten termín. Jako nějaký milník? 
ER: Ty seš křesťan, v rámci víry máš před Ježíšem, po Ježíši.... tak jestli taky něco takovýho máte v rámci života nebo svý kariéry? V hudbě nebo i v životě? Třeba pro mě je to narození syna, to je ten okamžik, pro mě velký game changer.
Márty: Tak pro mě to asi bylo to, že jsem uvěřil a když jsem začal dělat graffiti a to bylo asi to hlavní, no. Já jsem jako muziku dělal ještě než jsme se potkali s Filipem. Hrál jsem na kytaru a měl jsem třeba i 2 kapely, ale vlastně graffiti byl impuls k tomu poslouchat rap. A to mě hodně změnilo. A samozřejmě to, já jsem byl velkej odpůrce toho, přišel jsem k tý víře tak, že jsem chtěl zlikvidovat ty "černoprdelníky" :-D A vyloženě jsem si koupil Bibli s tím, že jim tam dokážu všechny ty protimluvy a tak...a vlastně jsem to začal číst, abych mohl právě jít na tu skupinku těch křesťanů a říct jim, jak jsou úplně vyl...í kre...i :-D Ale stal se úplněj opak. Píše se v Bibli, že Pán Bůh říká, že máš bejt studenej, teplej, ale ne vlažnej. Tím je myšleno, že vlažnej je, že tě to nezajímá. Že potom vlastně se to nevotevře. Tak to mám asi i v životě, že prostě jdu do extrémů. Buď to prostě nebudu mít rád nebo to budu milovat, ale už nechci mít s tím jako nějakej kompromis, protože jsem takovej dost specialista na to sedět někde na dvou židlích, víš? A to není dobrý.
Filip: Hele, prostě normálně, pro mě to je asi založení mojí vlastní rodiny. Já pocházím z rozpadlý rodiny, jedináček. A do tý doby, než jsem potkal ženu mojí a narodily se nám děti a začali jsme se tak nějak kotvit a zabydlovat a usazovat, tak mně to přišlo... víš co, hudbu jsem dělal i předtím i potom, úplně od dětství, ještě před tím, než ti bylo 18. Ale tu změnu možná cejtím tady, protože předtím to byl takovej nezakotvenej rozjívenej floutek - holky, kalby, svoboda a pak se to změnilo. Je to už x let, ale i tam vidím, že se to promítne do té hudby, že už to není tak úplně rozjívený, freaky, praštěný, je to trochu jiný. Podle mě, pro mě je to ta rodina, moje žena a děti.
ER: Supa (Moje Reč) říká v jednom textu, že seš dítě do doby, dokud nemáš vlastní dítě.
Márty: S tím bych úplně nesouhlasil. 
Filip: To si právě taky úplně nemyslím.
Márty: Já si myslím, že jsem právě osobně věčný dítě, co má už 4 děti třeba.
Filip: Hele, to je podle mě někde vevnitř v mindsetu a já si někdy připadám, že jsem úplně nejšťastnější, když se naprosto napojím na ty dvě malý holky (dcery) a vlastně jsem úplně dítě uvnitř toho, jak ony chápou, že si teď jdou hrát s legem a vytváří nějakej svůj svět, kterej už ti je na první pohled absolutně vzdálenej a totálně daleko a říkáš si tvl, co tady vlastně děláte? Ale prostě, chvilku to "brejkneš", jseš tam 10 minut a seš úplně v tom a je ti tam úplně nejlíp. A hlavně, i když nejseš přímo v tom dětským světě, máš furt nějaký nápady, který to dítě nějak udržujou. Už si pak připadáš divnej, když si po 40 vytáhneš prkno a jdeš si zajezdit do skateparku. Už je to na první pohled divný. Už se tam na tebe dívaj, jako že seš důchodce a už se mi i stalo to, že ti chcou ty mladý pomoct, podají ti ruku...
Márty: Když to tak říkáš, tak já vlastně bych tam měl dát děti, protože mně to přijde, že to je taková věčná revize nebo inventura tvých postojů. Když přijde za tebou zničehonic to malý dítě a může být půlnoc nebo dvě odpoledne a vlepí ti otázku: "Co to je táto, co to je? Proč to je?" A ty si najednou musíš v tu ránu uvědomit, co si o tý věci myslíš, jakej k ní máš postoj a co tomu dítěti řekneš. 
Filip: Ty máš desetinásobou zkušenost a ony si jdou pro tu odpověď, ony věděj, že ty to znáš, jdou si pro tu odpověď, pro ně seš něco jako zákon.
Márty: Pro ně seš Bůh, ta nejvyšší autorita.
Filip: Ty když jim řekneš, když to přeženu, že Babiš je nejlepší na světě, tak tomu věřej. Je to pro ně jasný, neptají se na to a vybudujou si apriori vztah přesně takový.
Márty: A když se vrátíme k tomu, tak v Bibli je napsaný, že máme být jako děti. Přesně v tomhle tom je krásnej příměr.
Filip: Jasně, že máš zodpovědnost, zkušenosti, seš ten dospělej, řešíš dospělý věci, ale myslím si, že tam není ta čára dělící, že tam byl svět dítěte a tady najedou ne.
Márty: Já to mám tak, že v sobě nesmíš zabít to dítě.
Filip: Přesně.
Eurodel

PIO SQUAD na Grand openingu , Foto : Lukáš Zima

ER: Ono vlastně, když se vrátím k Supovi, Moje Reč má song se Zverinou - Dieťa vo mne.
Filip: Jasně, chápu, vím, jak to myslí. Myslím si, že to dítě nemusí nikdy v tobě zemřít, ať je ti třeba 80, je to jedno.
ER: Je dobrý si ho držet.
Filip: A co to jako je? To je věčně se ptát, být v tom stavu, že se furt dozvídáš něco novýho.
Márty: Být v tý pozici, že seš ten malej a před tebou je ten velkej svět. Musíš ho objevovat. Takže bejt dospělej je vlastně to, že všechno víš a umíš....
 
ER: Já to vnímám čím jsem starší, taková ta antická škola - vím, že nic nevím. Čím víc toho vím, tím víc si uvědomuju, že nevím vůbec nic. Protože, když vezmu třeba skládání, hudbu, produkci, byť můžu znát postupy, programy, nástroje, tak když k tomu najednou sedneš a začneš to rozpitvávat, tak je ten člověk tak maličkej a vidíš ten neuvěřitelnej svět okolo tebe, ke kterýmu ty bys mohl mířit, a nikdy tam nedosáhneš, protože je to tak strašně velký, že pořád zůstaneš maličkej. A jen se posuneš v celý tý trajektorii toho všeho okolo o kousíček dál, nahoru, doprava, doleva, ale pořád tam bude ohromnej prostor, na kterej nemáš šanci si komplexně sáhnout. Ale potom je krásný, že vždycky bude možnost.
Filip: Já ti rozumím. To nejhorší, co se ti může stát je, když si řekneš, hele tady vím všechno a teď se na tom jenom povezu. To je podle mě nejvetší nuda a první příznak konce.
ER: To se říká, že až budeš mít koncert, na kterým znáš úplně každýho člověka, nebude tam ani jeden, kterýho jsi nikdy neviděl, tak se na to vyser. Protože, když tam budeš mít, a je jedno jestli jich tam bude 1000 nebo 50, a teď nepočítám ty malý rodinný akce, ale oficiálně třeba nějaká tour, jenom 50 tvých feláků, tak to je začátek konce...
ER: Pokročím k Vám, k Pio Squad. Co plánujete v následujících týdnech, měsících, letech? Já jednu věc vím, schválně, jestli ji řeknete, kdyžtak já ji nakopnu :-) Co teď Vy jako kapela, Márty a Filip, máte v plánu hudebně?
Márty: Podle mě dojet teďka Torzo tour, do konce roku. Udělat ještě nějaký singly, který děláme teď přes rok. Pak teda vždycky přijde fáze, kdy se uplně neplánuje a začne se znovu plánovat.
Filip: Dotočit nějaký klipy k Torzu a nějaký singly, co teď vyjdou.
Torzo tour

Torzo tour 2023

ER: Můžeš říct, na co bys rád natočil klip?
Filip: Bude ještě jeden klip k Torzu. Bude to na jednu věc z Torza, nebudeme říkat, na kterou.
Márty: Já si myslím, že stejně, než se to zprocesuje, už to bude nějak v procesu :-) Já bych to klidně řekl.
Filip: Prostě natočíme, jako tečku za Torzem, klip na tu, jak jsi říkal, že to je dost specifická deska, tak to bude na tu věc Down the street, kterou právě z různých stran, i přes nějakou soukromou zprávu, si ceněj ty lidi, co dělají hudbu (MC Gey, Opia). Že tam najednou uslyší, co je to za fúzi. To nevíš, jestli je to dub nebo jenom rap, jestli je to vzpomínkový vyprávění nebo ne, sample nebo zároveň uplně nově udělaný perkuse. Tam je jakoby všechno na jednom místě. Jsou tam různý postupy, je to taková dost komplexní skladba. Takže budeme točit klip, poslední tečku, ještě teď v létě na Down the street.
Márty: A zejtra budeme točit Kakao klip. To je z mojí desky, kde mám hosta Oriona a je to taková radiovka, asi jediná z tý desky a zejtra se na to bude točit video.
ER: Zmiňoval jsi Opiu, dneska bylo původně plánovaný, že se za Snejkym zastavíte a zkusíte natočit něco společnýho, protože, když jsme se o tom bavili, tak říkal, že ta scéna je poměrně malá, ale nikdy jsme nic pořádně neudělali. Teď se to posunulo, asi na neurčito, že...
Filip: Řekl bych, že to není uplně na neurčito, ale třeba na několik let, než ten singl vznikne, to uplně nebude. ... Dělali jsme si srandu, že teď bychom mohli vydat něco jako "Moravské EP", protože je na cestě i singl s DJ Fattem, kterej už je prakticky hotovej, ten už se jen míchá u Sochůrka ve studiu a bude.
Márty: Ne Moravské EP, ale Moravské lidové písně :-) 
Eurodel

Eurodel na PROMUZICE , Foto : Lukáš Zima

ER: Předposlední otázka. Co dělá muzika pro vás, kluci?
Márty: Ona mě vlastně v průběhu přiživuje, až živí. Díky ní mám co dát dětem do úst a sobě, takže vlastně celkem dost. Taky se díky ní můžu podívat tam, kde jsem nikdy nebyl, taková moje cestovka, poznávání našich koutů země. A pak tu radost, beru to jako, že je to zázrak, když se v tom studiu něco podaří. Nejdeš to dělat furt stejně, jdeš na to odněkud jinud a vždycky je to pokus - omyl a když to vyjde, je to podle mě vlastně až zázrak. My se na to pak už moc spolíháme, že to vyjde pokaždý, když někam přijdeme, ale ono to tak není. Takže to mě na tom strašně baví.
Filip: Neměli bychom ani zapomínat na toho posluchače. Pořád se přistihneš při tom, najednou si objevíš nějakého interpreta, pustíš si ho v autě, úplně tě to chytne a jsi najednou šťastnej malej kluk, máš chvilkovou euforii, máš šťastnou emoci, chceš si ji opakovat, pustit si to znova, furt máš ten pocit, že to musíš slyšet 100x za den a tenhle ten moment, ať už se cítíš, jak chceš, prožíváš zrovna největší sra..ku, co jde, tak ty se zavřeš do toho poslechu, i v tomhle věku, a můžeš zapomenout na všechno, co se děje kolem, na tu chvíli, kdy to prožiješ s tou skladbou, tu happy emoci. Takže ta hudba tě vlastně dělá šťastnějším, má tu moc.
ER: Je něco, co byste chtěli říct na závěr lidem, kteří budou číst tento článek na Promuzice?
 

Filip: Já zdravím celou tu ideu, mně se ta idea v jádru líbí. Jestli jsem to dobře pochopil, má to sloužit jako web dělanej od muzikantů pro muzikanty, kde můžou něco společně sdílet, učit se jeden od druhýho, společně číst si, že to vzniká v komunitě. Přeju tomu hodně štěstí, ať to nabírá čtenáře.

Efko na PROMUZICE

Efko v Prvním patře , Foto : Lukáš Zima

Témata

Eduard Rovenský

Eduard Rovenský

Redaktor

Muzikant, frontman kapely Highland a spoluzakladatel portálu PROMUZIKU.