Highland se vrací z vězení a vypouští do světa nový videoklip

Highland se vrací z vězení a vypouští do světa nový videoklip

„Hlavně, ať jednou neskončíš na Borech," řekla prý zpěvákovi Jakubovi Moulisovi kdysi maminka. Kuba pochází z Přeštic u Plzně a borská věznice byla tak vždy velkou připomínkou, aby se snažil chovat slušně jak ke svým blízkým, tak i celému okolnímu světu. Bohužel, přání paní Moulisové Kuba nesplnil. Právě v borské věznici, v rámci WPA Prison tour, kapela natočila poslední videoklip na píseň Instastory.

Je to už pár měsíců, co mladá popová kapela Highland (česky Vysočina) oznámila, že na první polovinu roku 2024 chystá speciální tour.  Šňůru koncertů, na které na rozdíl od kolegů nezve posluchače, nedělá marketingové kampaně a neprodává lístky. Turné totiž bude probíhat po českých a moravských věznicích. 

files/Fotky ke článkům/Highland/Vězení/.big/IMG_0230.jpg

Kapela Highland ve vězení ve Světlé nad Sázavou, foto: Lukáš Zima

Začíná květen a kluci z Highland mají za sebou třetí z pěti zastávek v nápravných zařízeních. Po pánských věznicích na zmíněných Borech a v Rapoticích u Brna je minulou neděli přivítaly odsouzené ve Světlé nad Sázavou. Jak sami kluci z Highland říkají, ještě před rokem by si nepomysleli, že nejsilnější hudební vystoupení zažijí v nesvobodě za mřížemi.

„Lidé mají spoustu předsudků a i my v kapele jsme názorným příkladem toho, jak nás mohou naše zkreslené představy ovlivňovat. Lhali bychom, kdybychom řekli, že jsme vězně před první zastávkou brali jako sobě rovné“ říká Eda Rovenský, frontman kapely. „Tour jsme začali řešit s předsedou podvýboru pro vězeňství Petrem Sadovským a Vězeňskou službou České republiky, hlavně kvůli alarmujícím číslům. Na začátku jsme ještě neviděli ten svět uvnitř, spíše jsme se snažili bránit ten v uvozovkách náš – svět venku. Až při vystoupeních a rozhovorech s odsouzenými nám začalo docházet, jak tenká hranice je mezi tím být svobodný, úspěšný člověk a jedinec s nejistou budoucností, zničenou špatným rozhodnutím ve špatnou chvíli a záznamem v trestním rejstříku. Jak řekla Linda z Věznice ve Světlé nad Sázavou – Kdo je bez viny, ať hodí kamenem,“ doplňuje k motivům tour Rovenský.

 

files/Fotky ke článkům/Highland/Vězení/.big/IMG_0227.PNG

Highland ve vězení v Rapoticích, foto: Lukáš Zima

Právě vězeňské kulisy tak daly duši obrazovému ztvárnění posledního videoklipu z desky Synchronicity, která vyšla kapele koncem minulého roku. Historická středová loď borské věznice, která jako maják ční v panoramu borských polí, je jedním z nejcennějších obrazových záběrů, kterými klip disponuje. V interiérech za mřížemi divák uvidí i návštěvní místnost nebo depresivní prostory chodeb objektu, který byl pro vězeňské účely zbudován už za dob Rakouska-Uherska.

„Chtěli jsme posluchačům přenést aspoň část té atmosféry, se kterou jsme v posledních měsících konfrontováni,“ přidává k tématu basák kapely Vítek Coufal.

files/Fotky ke článkům/Highland/Vězení/.big/IMG_0229.jpg

Baskytarista kapely Vítek Coufal, foto: Lukáš Zima

Videoklip Instastory, který točila pro kapelu osvědčená dvojice Lukáš Zima, Zbyněk Lola, také dělá hezký trailer dokumentu, který kapela v rámci svojí tour točí, a jehož pracovní název je zatím Derecidiva. Naráží tak v názvu na jeden z největších problémů, což je vysoká návratnost odsouzených po uplynutí trestu zpátky do výkonu.

O zvukovou část se tentokrát postaralo RED STUDIO, které mají kluci vzhledem k názvu kapely symbolicky na Vysočině a narozdíl od původní písně z alba Synchronicity je z videoklipu cítit živá kapela. Bicí Jakuba Salavy, stejně jako kytary Honzy Mirgy a baskytara Vítka Coufala písni v uších spousty posluchačů jistě pomohly kupředu.

Highland ještě čekají zastávky v Drahonicích a Rýnovicích. Samotný dokument by měl světlo světa spatřit koncem letošního roku.

Videoklip z věznice Bory ale diváci mohou pouštět už nyní…

Témata

Přečtěte si také