Zuzana Smatanová: Spoléhám se na svůj šestý smysl

Zuzana Smatanová: Spoléhám se na svůj šestý smysl

Zuzana Smatanová: Spoléhám se na svůj šestý smysl

files/Fotky ke článkům/Kronek/.big/Lukáš_Kimlička.jpg

Zuzana Smatanová Foto: Lukáš Kimlička

Zuzana Smatanová se pohybuje na hudební scéně více než dvacet let. Je držitelkou šesti Zlatých slavíků v kategorii zpěvačka roku a za svoji tvorbu získala mnoho dalších ocenění. Její poslední album Rozprávač bylo nominováno na Ceny Anděl v kategorii slovenské album roku. Přesto sama o sobě tvrdí, že si v životě dává malé cíle. Ty zahrnují její kreativitu, psaní písniček, produkci i ilustrování. O procesu skládání říká: „Ja od pesničky, ktorá má melódiu a výpoveď, radikálne neuhnem. V pesničkách mám všetko, čo chcem ľuďom povedať, stačí sa len započúvať.“ Její tvorba oslovuje posluchače všech věkových kategorií.

Vaši fanoušci mluví a píší o tom, že se "vaše texty dotýkají lidské duše a vaše slovenština zní v uších jako nejkrásnější hudba na světě". Podle mě ve vaší tvorbě ladí muzika s duší. Jak to vnímáte vy?

Ja sa, ako pesničkárka, snažím o to, aby som čo najautentickejšie opísala svoje emócie, ktoré mám, keď o niečom osobnom píšem. Dáva mi to aj ako človeku príležitosť “chytiť” tým niekoho za ruku a povedať mu, že v tom, čo prežíva, nie je sám. V tom má pesnička veľkú silu. Ak to funguje a ľudia to takto cítia, nemôžem byť ako autorka šťastnejšia.

 

S vaší probíhající hudební kariérou souvisí určitě i vaše povahové vlastnosti. Které z nich jsou ty hlavní, které odstartovaly vaši hudební kariéru, a které vás v hudebním životě posouvají dál?

Cieľavedomosť a zodpovednosť. S týmito dvoma vlastnosťami fungujem na sto percent už dvadsať rokov, moji najbližší okolo mňa vedia, že sa dá na mňa spoľahnúť a keď raz niečo sľúbim, tak to jednoducho platí. Nie každý umelec, alebo môj kolega, má takúto vlastnosť a to ma často dostáva do “vývrtky”. V tom, čo robím, sa snažím byť profesionál a keď to tak nemá aj druhá strana, viac spoluprácu neopakujem.

files/Fotky ke článkům/Kronek/33_kimlicka_jpg.jpg

Zuzana Smatanová Foto: Lukáš Kimlička

Pal´o Smolka řekl v jednom z rozhovorů, že jste od začátku své hudební kariéry věděla, co nechcete...

Veľmi často sa mi v živote ozval môj šiesty zmysel a naň sa spolieham úplne od začiatku. Vedela som, že nikdy nepôjdem proti sebe, keď s niečím nebudem stotožnená. Nikdy som sa nedala nahovoriť na nahé, alebo polonahé fotenie, nikdy som si nedala hovoriť do imidžu, nikdy som nehrala na politických kampaniach a veľmi dobre si premyslím, či idem do nejakej spolupráce, hoci navonok vyzerá veľmi lákavo.

Co vás na muzice nejvíc baví?

Proces tvorby u seba v štúdiu. Keď cítim, že som na stope dobrému nápadu, keď text, ktorý píšem, mne samej urobil zimomriavky a keď doma nahrávam demo, milujem sa hrať s vokálmi. Štúdio ma skrátka baví najviac. To všetko potom, ako sú koncerty, promo-aktivity nie sú pre mňa až tak emočne silné ako tie momenty v štúdiu. Prezradím ale, že ja naozaj nemám rada natáčanie videoklipov a nerada sa fotím. Obe aktivity ma dosť unavujú a beriem ich skôr ako povinnú jazdu k tomu, čo robím.

Je ve vaší blízkosti někdo, za kým si můžete jít pro radu?

Pre hudobnú radu nechodím nikam, buď niečo cítim, alebo nie. Už deväť rokov som si sama sebe producentkou a baví ma držať toto svoje kormidlo. Mám v tom neskutočnú slobodu, rada sa hrám s tým, kam svoju hudobnú loďku nasmerujem a baví ma prekvapovať svojich fanúšikov.

Co se u vás hudebně aktuálně děje?

Mám rok spoluprác. Začal pesničkou “Nech pochopíš” s kapelou Highland pre pokračovanie rodinného filmu Gump Jsme dvojka. Natočili sme videoklip a tešíme sa, že u ľudí to tak zarezonovalo. Druhá spolupráca bola so Simou Magušinovou v pesničke “Duše divoké” a pred letom mám ešte ja sama pre fanúšikov prekvapenie. Mám v pláne tento rok ešte ďalšie spolupráce, ale nechám si na ne tvorivý čas, aby dozreli. Leto bude plné koncertov, budem sa tešiť, keď sa na nejakom zastavíte.

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Externí redaktor

Šéfredaktor měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.

Přečtěte si také